AMIT MÉG AJÁNLUNK
Paleolit étkezési zselatin (marha) 1000g leírása
A zselatint elsősorban háziállatok (szarvasmarha, ló) csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítják elő. A kollagénben található kötések lebontásával keletkezik. Vízzel, vagy egyéb folyadékkal együtt együtt egy félig szilárd, kolloid gélt alkot. Leggyakrabban fagylaltokban, lekvárokban fordul elő. Diétás élelmiszerekben zsírok helyettesítésére is alkalmazzák, mert a szájban zsír érzetét kelti, ugyanakkor kalóriatartalma nagyon alacsony.
A zselatin 5-szörös mennyiségű vizet képes felvenni. A legelterjedtebb zselésítő anyag, ezért élelmiszerekben és gyógyszerekben széles körben alkalmazzák. Állati eredete miatt a vegetáriánus élelmiszerekben, valamint egyes vallási előirányzatok miatt (kóser, halal), pektinnel, agar agarral, karragénnel, alginsavval, hipromellózzal helyettesíthető.
Leggyakrabban fagylaltokban, lekvárokban fordul elő. Diétás élelmiszerekben zsírok helyettesítésére is alkalmazzák, mert a szájban zsír érzetét kelti, ugyanakkor kalóriatartalma nagyon alacsony.
Gyógyszerekben elsősorban gyógyszerkapszulák bevonatalánál használják, mert így a kapszula könnyebben lenyelhető.
Élelmiszerekben a zselatin napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, mellékhatása nem ismert.
Zselatin - Az étkezés titkos hozzávalója
A zselatin egy természetes, fehérjében gazdag anyag, amely a főzés és sütés során rendkívül sokoldalúan felhasználható. Kiválóan alkalmas ételek sűrítésére és stabilizálására. A zselatin tehát elengedhetetlen alapanyag a konyhában.
A zselatin állati eredetű fehérje, amelyet leggyakrabban sertésbőrből és csontból nyernek ki. Különféle formákban kapható, például por, lap vagy granulátum. Az ételek állagának javításán túl, a zselatin segít a különféle édességek, mint például a zselék, mousse-ok és torták elkészítésében is. Mivel íztelen, könnyen beilleszthető bármilyen receptbe.
A zselatin használata egyszerű: először áztatni kell hideg vízben, majd melegítés után az ételbe keverhető. Fontos, hogy a zselatint ne forraljuk, mert elveszítheti zselésítő hatását. Ideális választás mindenki számára, aki szeretne különleges ételeket készíteni otthon.
Paleolit táplálkozás
A paleolit táplálkozás, vagyis a „paleo diéta” a természetes élelmiszerekre összpontosít, elkerülve a feldolgozott ételeket. Az ősi ember étrendjét követve az egészséges életmód alapja lehet. A paleolit diéta az emberi evolúcióra épít.
A paleolit táplálkozás célja, hogy az emberek eredeti, természetes táplálékforrásaikhoz térjenek vissza. Ez a diéta friss zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, halakat, tojásokat, és magvakat tartalmaz, míg a feldolgozott élelmiszereket, gabonaféléket, tejtermékeket és cukrot kerülni kell. A paleo diéta hívei úgy vélik, hogy ez az étkezési forma segíthet a súlycsökkentésben és a különböző egészségügyi problémák megelőzésében.
A paleolit táplálkozás nemcsak az étrendre, hanem az életmódra is hangsúlyt fektet. A fizikai aktivitás, a stresszkezelés és a megfelelő alvás mind hozzájárulnak az egészséges életvitelhez. A paleo diéta követése során sokan tapasztalnak energikusabb életet és jobb közérzetet.