AMIT MÉG AJÁNLUNK
GAL csirkeporc komplex (kollagén) por 90g leírása
Franciaországban előállított, enzimatikusan előemésztett (hidrolizált) csirkeporc-kivonat, amely nemcsak a porcban lévő kollagént tartalmazza, hanem megőrzésre kerültek benne a porcot alkotó ún. extracelluláris mátrix egyéb összetevői is. Így a II-es típusú kollagénen felül hialuronsavat és aminoglikánokat, közülük főleg kondroitin-szulfátot is tartalmaz természetes módon, nem hozzáadva.
A kollagéntermékek csoportosítása egyszerűbb, csak 3 fő típus van:
1. I-es típusú kollagént tartalmazó termékek (zselatin és okollagén peptidek): gyakran I+III-as típusúnak jelölik, mivel az I-es mellett mindig van kevés III-as típus is. Bőrből és/vagy csontból állítják elő. Ez egy univerzális kollagéntípus, amely nemcsak az ízületekre, de a bőrre, hajra, körömre, bélflórára, bélnyálkahártyára, csontozatra, izomzatra is jó hatású. Az ízületekre gyakorolt hatása elsősorban az ízületi folyadék viszkozitására és mennyiségére gyakorolt hatásban áll, másfelől amellett, hogy az ízületeket, azaz porcokat a II-es típusú kollagén adja, az I-es típusú is tartalmazza a II-es típus építőegységeit (megfelelő arányú aminosavakat és speciális peptideket), így ez is képes közvetve a porcok II-es típusú kollagénfehérjéjének építőelemeit biztosítani. Ezenfelül az I-es típusú kollagénre érdemes mint kalória- és fehérjeforrásra is tekinteni a különös aminosavprofilja miatt. Valójában az lenne az ideális, ha a fehérjebevitelünk harmada kollagénből származna (csontleves, bőr, körömpörkölt, pacal, kocsonya, stb). I-es típusú kollagén-termékek a zselatin és a hidrolizált kollagének, avagy kollagén-peptidek. A zselatin alig van előemésztve, rendkívül nehezen emészthető óriásfehérje (50-100 ezer Dalton = Da), míg a kollagén-peptidek jobban elő vannak emésztve (hidrolizálva), ideális esetben 8 ezer Da alá (8000 Da alatt a bélben már ún. peptidcsatornákon is átjut a véráramba, azaz emészteni sem kell. A GAL kollagén-peptidjei mind 5 ezer Da alattiak.). Sertés-, marha- és hal-eredetű alapanyagok léteznek a piacon, amelyek közt csupán a Neu5Gc-tartalom az említésre méltó különbség, hatásukban nincs igazán. A tipikus hatásos mennyiség belőlük napi 5-15 g közt mozog, s bár a halkollagén bőrre való pozitív hatását egy vizsgálat már napi 2,5 g esetén is megállapította, a 10 g körüli dózisok a jellemzőek.
2. Nem denaturált, és emésztés során sem denaturálódó II-es típusú kollagén: gyakorlatilag nyers porcok, amelyeket olyan "só"-formára hoznak, hogy az emésztésnek ellenálljanak, és nyers formájukban felvegyék a vékonybelünkben lévő, manduláinkhoz hasonlító nyirokszervek, s így a nyirokkeringésbe jutva az immunrendszerünket modulálják úgy, hogy lecsökkentik/megakadályozzák a saját ízületeink elleni immuntámadásokat (antitest-termelést), és az ezáltal létrejövő gyulladást. Az ízületi súrlódás miatt ugyanis porcfehérjék denaturálódhatnak, amelyeket a szervezet idegen fehérjéknek ismerhet fel, és reakciót indíthat ellenük. Ezt a reakciót segíti visszafogni a kollagének ezen típusa. Ezt hívják ún. orális toleranciának. Ide tartozik az UC-II, ami az első ilyen alapanyag volt, és a legtöbb klinikai vizsgálat is erről van. Az ismeretünk szerint jelenleg az UC-II-n kívül csak egy másik hasonló típusú alapanyag létezik a piacon. Mindkettő csirkeporcból van előállítva. Hatásaik az ízületekre specifikusak. E kollagénféle tipikus napi dózisa 0,04 g, azaz 40 mg (a só-formára értendően, magára a II-es típusú kollagénre még kevesebb).
3. Részben hidrolizált porckollagén-mátrix vagy porc extracelluláris mátrix: az ide tartozó alapanyagok gyakorlatilag a porcok teljes extracelluláris mátrixát tartalmazzák, azaz nemcsak a II-es típusú kollagénfehérjét, hanem egyéb aminoglikánokat (főleg kondroitin-szulfátot) és hialuronsavat is. A II-es típusú kollagének itt tehát részben hidrolizált (részben előemésztett) formában vannak jelen, nem maradnak nyers formában, nem alakítják ki az előző típusnál említett orális toleranciát, azonban a porcoknak építőanyagot biztosítanak közvetlenül is, nemcsak közvetve, mint az I-es típus. Emellett az ízület és ízületi folyadék egyéb, előbb említett összetevőit is tartalmazzák, méghozzá nem hozzáadva, hanem egy természetes mátrix részeként, emiatt lényegesen kevesebb is elég belőlük. Gyakorlatilag egy kíméletesen, lassú tűzön elkészített, porcból készült leveshez lehet leginkább hasonlítani. Annak standardizált, ellenőrzött, instant koncentrátuma ez, ha úgy vesszük. A piacon létező alapanyagokat sertés-, marha-, hal- vagy csirkeporcból nyerik, illetve létezik egy tojáshéj-belső membránjából nyert változat is. A II-es típusú kollagénnek, aminoglikánoknak és hialuronsavnak az arányai különbözőek bennük, de lényegében egyformák.Ezek is elsősorban az ízületekre hatnak (ízületi folyadék-fokozás + közvetlen építőanyag), azonban hialuronsav-tartalmuknál fogva a bőrre is van némi jó hatásuk, ha nem is akkora, mint az I-es típusú kollagénnek. Tipikus napi dózisuk 0,5-2 g, azaz 500-2000 mg közt van.
A 3 féle kollagéntermék típus közül kettővel már rendelkeztünk (3 féle az elsőből: GAL Hal-/Marha-/Sertéskollagén peptidek, illetve GAL UC-II Porc-komplex a második típusból). Most végre az összes típus megtalálható az új GAL Csirkeporc-komplex (Chondractiv extracelluláris mátrix-kivonat) megjelenésével.
A Chondractiv néven jegyzett francia alapanyagot kizárólag csirkeporcból állítják elő. Számba véve a piacon lévő összes ilyen típusú alapanyag árát és kollagén/aminoglikánok/hialuronsav arányaikat, azt találtuk, hogy hatásukban nem igazán, inkább gazdaságosságukban van különbség. A Chondractiv nyert végül... Ezenfelül, mivel kizárólag csirkeporcból van, Neu5Gc-mentes is (akinek ez számít). Napi ajánlott dózisa 1,5 g.
Mikor melyiket érdemes? Amennyiben bőrünk, hajunk, körmünk, bélrendszerünk vagy az öregedés lassítása (lásd: Szabó Gál Bence - A kollagénekről) a célunk, akkor egyértelműen valamelyik I-es típusú kollagént érdemes választani. Amennyiben kifejezetten az ízületeink miatt szeretnénk kipróbálni, akkor is elsőre a kollagén-peptideket javasoljuk, esetleg a GAL Bio-Curcumin Forté-val kiegészítve. Azért, mert a kollagén peptidek is, ahogy - teljesen más mechanizmusokon keresztül - a kurkuma is jó az ízületekre, azonban rengeteg egyéb pozitív hatásuk is van a szervezetre, így ha ezek egyike vagy együtt elegendő volt a várt javuláshoz (2-3 hónap alatt kb.), akkor így jártunk a legjobban. Amennyiben nem, akkor érdemes kipróbálni az új Chondractiv termékünket, vagy az UC-II-t. Illetve persze akkor is, ha a kollagén-peptidek és/vagy a kurkuma segített, de további javulást is várnánk.
Nagyon egyéni, hogy kinek melyik hat jobban vagy kevésbé, de általánosan talán elmondható, hogy az UC-II autoimmun-eredetű (Rheumatoid arthritis) esetben lehet hatásosabb, míg a Chondractiv inkább kopásos esetben vélhető jobbnak. 2 hónapot érdemes adni 1-1 terméknek, és ha ezalatt nem hozna javulást, akkor váltani.
A maximalista megoldás természetesen az, ha mindháromféle kollagénterméket szedjük (+ GAL Bio-Curcumin Forte) és később hol ezt, hol azt hagyjuk el 1-2 hónapra (a Chondractiv-val és UC-II-vel kezdve, mivel azok csak az ízületekre jók). És ha az elhagyásukkal sem tér vissza a probléma, akkor maradni csak a kollagén-peptideknél (és/vagy kurkuminnál).
Fogyasztási javaslat: Napi 1,5 g (= 3 ml, avagy kb. 1 enyhén púpos teáskanálnyi) fogyasztását javasoljuk. Bármikor bevehető, étkezéskor vagy függetlenül, de legjobb sportolás előtt fél-1 órával, illetve, ha van problémás ízülete, akkor annak igénybevétele előtt fél-egy órával javasoljuk bevenni (tehát például egy nagyobb séta előtt). Reggel éhgyomorra is szedhető. Érdemes kevés vízben vagy egyéb folyadékban feloldva fogyasztani, mert bár az íze enyhe, de nem egy élvezet, azaz jobb egy húzásra.
Kondroitin italpor - természetes támogatás az ízületeknek
A kondroitin italpor a porcok és ízületek egészségének megőrzésére szolgál. Segítségével aktívan támogathatod a mozgás szabadságát! A kondroitin természetesen jelen van a porcszövetekben, ezért fontos, hogy a megfelelő mennyiséget biztosítsuk a szervezetünknek. Az italpor formája megkönnyíti a fogyasztását, így ideális megoldás a mindennapi használatra.
A kondroitin italpor különösen előnyös lehet azok számára, akik ízületi fájdalmakkal küzdenek, vagy aktív sportolók, akik rendszeresen terhelik ízületeiket. A kondroitin segít a porcszövetek regenerálódásában, csökkenti a gyulladást és támogatja a mozgás hatékonyságát. A por vízben való feloldása gyors és egyszerű, így bármikor élvezheted jótékony hatását, legyen szó edzésről vagy napi rutinról.
A rendszeres kondroitin italpor fogyasztásával hozzájárulhatsz az ízületeid védelméhez és egészségéhez. A termék természetes összetevői segíthetnek fenntartani a porcok rugalmasságát és hidratáltságát, így biztosítva a szabad mozgást és a fájdalommentes életet. Válaszd a kondroitin italport, és érezd a különbséget a mindennapi tevékenységek során!
Cápaporc-csirkeporc - Az ízületek támogatója
A cápaporc és csirkeporc kombinációja természetes forrása a tápanyagoknak, melyek segítik az ízületek egészségét. A porcszövetek regenerálódását elősegítő hatása miatt érdemes beilleszteni az étrendbe.
A cápaporc gazdag glükozaminban és kondroitinban, melyek alapvetőek az ízületi funkciók fenntartásához. Ezenkívül a csirkeporc is hozzájárul a porcszövetek erősítéséhez, így együtt segítik a mozgásszervi problémák megelőzését. Az ízületek védelme érdekében sokan használják étrend-kiegészítőként, hiszen természetes alternatívát kínál a szintetikus termékekkel szemben.
Ezek a természetes összetevők nemcsak az ízületek, hanem a csontok egészségére is jótékony hatással vannak. Rendszeres fogyasztásukkal támogathatjuk a mozgás szabadságát és a mindennapi aktivitásunkat. Az ízületek épsége alapvető fontosságú az aktív életmód fenntartásához.
Kondroitin - Az ízületek védelmezője
A kondroitin természetes anyag, amely segíti az ízületek egészségének megőrzését. Fontos szerepet játszik a porcok rugalmasságában és regenerálódásában. Hatékonyan támogathatja az aktív életmódot.
A kondroitin egy szulfát alapú vegyület, amely a szerves anyagok közé tartozik, és a testünkben természetesen is megtalálható. Főként a porcokban található meg, ahol hozzájárul a vízmegkötéshez és a tápanyagok szállításához. Ezen anyag jelenléte segít biztosítani a porcok rugalmasságát és ellenálló képességét a mechanikai igénybevétellel szemben. A kondroitin pótlása különösen ajánlott idősebb korosztály számára, mivel a természetes szintje csökkenhet az életkor előrehaladtával.
A kondroitin szedése előnyös lehet ízületi fájdalmak, például osteoarthritis esetén. Kutatások szerint a kondroitin kiegészítők segíthetnek csökkenteni a fájdalmat és javítani az ízületek mozgékonyságát. Fontos azonban, hogy a kiegészítők szedését mindig orvossal beszéljük meg, mivel a megfelelő adagolás és a szedés időtartama egyénenként eltérő lehet.
Cápaporc-csirkeporc italpor - természetes táplálék-kiegészítő
A Cápaporc-csirkeporc italpor egy különleges táplálék-kiegészítő, amely gazdag tápanyagokban. Segít támogatni az ízületek és a porcok egészségét. Ideális választás aktív életmódot folytatók számára.
Ez az italpor természetes összetevőkből készül, főként cápaporcból és csirkeporcból, amelyek gazdagok ásványi anyagokban, kollagénben és porcképző anyagokban. A rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az ízületek rugalmasságának megőrzéséhez és a porcok regenerációjához. Ezen kívül, mivel könnyen oldódik vízben, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így bárki beillesztheti a napi rutinjába.
Az italpor nemcsak felnőtteknek, hanem sportolóknak és idősebb korosztálynak is ajánlott, hiszen segíthet a mozgás során fellépő kényelmetlenségek csökkentésében. Támogatja a szervezet természetes regenerációs folyamatait, így hozzájárulhat a hosszú távú egészség megőrzéséhez.
Gyümölcsök
A gyümölcsök friss, tápláló élelmiszerek, amelyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. A mindennapi étrend szerves részét képezik, és számos jótékony hatásuk van. Érdemes őket rendszeresen fogyasztani.
A gyümölcsök széles választékban elérhetők, többek között almák, banánok, eper, szőlő és citrusfélék formájában. Ezek nemcsak ízletesek, hanem tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segítik a szervezet védelmét a káros szabadgyökökkel szemben. A gyümölcsök víztartalma is jelentős, így hidratáló hatásúak, ami különösen fontos a melegebb hónapokban.
Az egészséges életmód részeként a gyümölcsök fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, segíti a fogyást, és támogathatja az emésztést is. Érdemes naponta legalább 2-3 adag gyümölcsöt beiktatni az étrendbe, hogy kihasználhassuk jótékony hatásaikat.