KAKAÓ

A kakaó vagy kakaófa (Theobroma cacao) a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó faj. Gyümölcse, a kakaóbab fontos élelmiszeripari alapanyag: ez a kakaóvaj, a kakaópor és a csokoládé alapanyaga. Gyógyhatása: Emésztést elősegítő, asztma. Enyhe serkentő, emésztést elősegítő hatású, kellemes ízű ital. Tisztítja a tüdőben a hörgőutakat. A kakaóporból erősítő tápszereket is készítenek. A kakaóvajat hüvelygolyók, végbélkúpok készítésére is alkalmazzák. Kenőcsök készítésére, bevonószerként is használatos. A természetben több faj fája akár 15 m magasra is felcseperedhet, de az ültetvényeken a kakaófa nem nő 3 m-nél magasabbra.

A kakaóról bővebben

első«1»utolsó (7)